Tuindershumor

Voor de liefhebber: ik heb een border helemaal ondersteboven gehaald en heb daardoor nu planten over die ik niet meer ga gebruiken. En omdat weggooien van plantmateriaal zonde is, hierbij mijn ideetje: de eerste die roept dat ie ’t wil hebben, is eigenaar van een kruiwagen vol met deze geweldige bodembedekker. Iedere grondsoort voldoet voor deze topper: zon of schaduwborder: het maakt deze plant niks uit, hij bedekt in het groeiseizoen elk plekje dat hij bereiken kan met glanzend groen blad en uiteindelijk verschijnen er ook nog fraaie wit bloemschermen aan. Wie maak ik hier blij mee?

Zevenblad

Niemand? Daar was ik al bang voor…. Het probleem zit bij deze plant in dezelfde sterke eigenschappen. Het kreng friemelt met zijn wortels overal tussendoor. Vaste planten krijgen de wortels in hun kluit. Vooral de wortel van de hosta, die een dikke klomp vormt, maakt het bijna onmogelijk om deze wortel ook weer te verwijderen. De plant groeit als één van de eerste in het seizoen en heeft dus al een voorsprong op vaste planten die wat trager op gang komen. Het vrolijke groene blad neemt voor andere planten de benodigde zon weg en de wortels remmen de groei van de buren. Kortom, waar zevenblad, zoals ’t kreng heet, begint, leggen gewenste, kwetsbare vaste planten al gauw het loodje. In mijn huidige tuin heb ik ook zo’ n probleemgebied. Dit weekend heb ik samen met mijn man de handschoen opgepakt. Op dit moment staan in deze border de kleine blaadjes al onschuldig boven de grond. Eerst hebben we alle struiken uitgegraven. Gelukkig zitten we op zandgrond, en konden we gemakkelijk de grond, en dus de witte wortels van de woekeraar, tussen de wortels uit halen. Alle vaste planten heb ik opgegraven, schoon gepeuterd en opgepot. Het komende seizoen gaan ze in quarantaine. Pas als ik zeker weet dat er geen stukje wortel meer in zit mogen ze volgend jaar weer de volle grond in. Daarna ben ik de hele border doorgekropen en heb ieder plantje zevenblad uitgegraven en de wittige wortel overal tussenuit gepeuterd. De ledervarens heb ik opgegraven en gesplitst (joepie, nieuwe platen erbij!) om de wortels van de indringer eruit te peuteren. Na het verwijderen van alle vaste planten en het terugplaatsen van een aantal struiken heb ik een dikke laag houtsnippers op de hele border aangebracht. De snippers gaan het de beginnende planten van het zevenblad hopelijk moeilijk maken om het daglicht te bereiken. En als het een overgebleven worteltje van zevenblad lukt om een fris groen blaadje boven de snippers uit te duwen, dan ben ik daar met een schepje, klaar om de wortel tot het laatste stukje uit te graven. Alle wortels verdwijnen in de groenbak, weg met die ellende. En ik hoop van harte dat ik dan volgend jaar vaste planten onder de struiken kan planten zonder deze invasieve ellendeling.

Wordt vervolgd….

Eén reactie

Reacties zijn gesloten.