Gewonnen!

Eind augustus tot half september zijn bijzonder lekkere dagen om in de tuin bezig te zijn. De temperaturen zijn nog regelmatig aangenaam zonder overdreven te zijn. Dus geen gutsende oksels maar ook nog geen koude vingers.
De groei in de tuin begint langzaam tot stilstand te komen. De laatste kleurexplosie komt er bijna aan. De herfst. Iedere border verbergt wel iets moois dat nog gaat komen. Herfstasters, sedums, herfsttijloos, en de warme kleuren van karmozijnbes en herfstbladeren De geur in de tuin verandert al. Het wordt kruidiger, scherper. Je ruikt de herfst soms al. Het licht is nu vaak op z’n mooist. Strijklicht in de ochtend en avond, al dan niet met een vochtige waas over de planten, geeft de borders nog een beetje extra uitstraling. Maar het mooiste vind ik stiekem: we kunnen nu winnen! Dit is het moment dat we een eindsprint kunnen trekken en weer in de hele tuin ‘de baas worden’. Dit is het moment de strijd aan te gaan met eventuele onkruiden in de border en tussen de tegels, overdadig groeiende takken en planten die toch verkeerd blijken te staan. Want een bestrating die nu onkruidvrij wordt gemaakt, blijft dat bijna 6 maanden! Borders die nu onkruidvrij worden gemaakt: precies hetzelfde! Zelden is tuinwerk zo effectief als in deze periode. En het fijnste is nog: doordat je weet dat je gaat winnen, kun je relaxter werken. Zo heb ik vandaag ook nog  rustig de kamillebloempjes die ik in de afgelopen maanden bij beetjes heb geplukt en op keukenrolpapier gedroogd in een potje gedaan. kamilletheeVoila, kamillethee voor komend jaar. Ook de zaadjes van de akelei zijn binnengehaald. Toen de zaden rijp waren,  heb ik de stelen voorzichtig afgeknipt en voorzichtig in een oude paraplu gelegd. Ook deze lag, net als de kamille, onder de overkapping om de zaden te laten drogen. Nu heb ik de stelen zachtjes uitgeschud en daarna neergelegd op een plekje waar bij verrassing best akelei mag komen. De zaden gaan tot de lente in een koffiefilter. En dan met een kop thee en een schrepel het terras over. En bij elke vierkante meter die schoon is denk ik tevreden: dat blijft de komende maanden zo strak als het nu is. Ik heb gewonnen!
Voor nu dan.