Over Caroline

Mijn naam is Caroline van de Burgt-Keuzenkamp.

Sinds 1995 ben ik bezig met tuinen. Ik heb tuinen ontworpen voor mezelf en voor anderen. Gaandeweg heb ik een eigen stijl ontwikkeld.

Als kind ben ik opgevoed met een bewuste kijk op de natuur om me heen: Het genieten op een voorjaarsdag van een veld met knalgele krokussen vol met zoemende bijen, die na een lange winter hongerig tevoorschijn komen. Glimlachen om een kikker die op een zomerdag languit drijft in een warme sloot. Een pruim plukken als toetje na het avondeten in de tuin. Ik leerde poppetjes maken van eikels en kastanjes in de herfst. En ik leerde genieten van het kale silhouet van een statige boom in de winterzon.

Sinds 2006 bouwen wij op een kleine hectare op de Veluwe aan een ons eetbaar paradijs met hoge biodiversiteit.

We eten wilde kruiden en groenten, ons voedselbos, waarin bomen, struiken en vaste planten en knollen een balans ontwikkelen om tot eetbaar paradijs uit te groeien, begint zich mooi te ontwikkelen. De permacultuur moestuin levert de meer reguliere soorten en de poel zorgt voor het water voor de vele dieren die met ons meeleven. Zo zien we ijsvogel, bonte vliegenvanger en vele vlinders en bijen overdag en de das, de vos, de steenmarter regelmatig op de wildcamera ‘s nachts.

Onze huidige tuin is me immens lief. Ik probeer er nog steeds dingen uit, en niet alles is een succes. En al die kennis gebruik ik graag om tuinen bij anderen aan te leggen.

Ik heb inmiddels geleerd dat dat uitproberen bij mij hoort. Ik heb trucjes geleerd om (on)kruid te beteugelen en ervan te gaan houden en vooral om maximaal te genieten van de luxe die het hebben van een eigen tuin toch is. Ik geniet van al het leven in de bomen, struiken en in mijn poel. Ik pluk narcissen in het voorjaar, aardbeien in de zomer en hazelnoten in het najaar. Ik word intens gelukkig van de geur van de herfst, madonnalelies, kamperfoelie en linde. De ijsvogel heeft zijn eigen tak vanwaar hij vist. De kikkers, de solitaire bijen, de papierwespen, de egel: ze horen in mijn tuin. Mijn tuin is een plek voor genieten, samen of alleen zijn en rust.

Het is een Caroline’s tuin.