Maak de bij blij!

Helaas gaat het  slecht met de 360 soorten (wilde) bijen in Nederland. Meer dan de helft staat op de rode lijst en dreigt te verdwijnen. En dat is niet alleen slecht nieuws voor het ecologisch evenwicht, maar ook voor onze eigen voedselvoorziening. Want veel fruit en groenten heeft bijen nodig voor bestuiving. En omdat de meeste bijensoorten voor de mens ook  totaal ongevaarlijk zijn ( hun angel is vaak te kort om ons velletje te doorboren) kunnen we met een gerust hart een bijenparadijs maken in onze tuin. Maak de bij blij! En dat is helemaal niet moeilijk.

Voor hommels ( ook een bijensoort) zijn crocussen, sneeuwklokjes en blauwe druifjes belangrijk om na de winterslaap de nieuwe koninginnen aan te laten sterken. 

Alle bijensoorten zoeken, zodra het warm wordt, bloeiende planten op voor stuifmeel en nectar. Eenjarigen, vaste planten, bloeiende bomen en bloeiende struiken: ze lusten het allemaal. Inheemse planten zijn favoriet, maar zelfs dahlia’s kunnen voedsel leveren, mits de nectar goed bereikbaar is. Hoe meer variatie aan bloemen, hoe meer bijensoorten je helpt. 

Door biologisch plantmateriaal te kopen voorkom je dat je onbedoeld gif in je tuin haalt. 

Heb je een vijver of waterschaal? Dan kunnen de bijen ook drinken. 

Knutsel dan een  bijenhotel in elkaar en hang deze op een zonnige plek en je bijenparadijs is klaar! 

Wil je nóg meer doen? Bouw dan eens een hommelpot en zet deze beschut onder een struik. 

Tip: op www.drachtplanten.nl vind je inspiratie voor inheemse en cultuurplanten waar bijen dol op zijn.