Maai mei niet!

De zitmaaier staat bij ons nog in de schuur. Één deze dagen zal hij worden afgestoft en gaat ook bij ons het maaiseizoen weer beginnen. Ik ben echt dól op de geur van gemaaid gras. Maar….we zijn ook dol op de bloeiende  kruiden en insecten. En die insecten zitten niet te wachten op een wekelijkse maaibeurt, want daarmee verdwijnt al hun voedsel. En eerlijk, ik vind een bloeiende weide ook veel mooier dan een groen biljart. Maar … lopen door kletsnat gras is ook lastig. Dus is het steeds een zoeken naar de balans: waar maaien we wel, en waar maaien we niet. Wij maaien eerst de paden die veel belopen worden. En die houden we ook het hele seizoen kort. Eromheen schieten gras en kruiden vrolijk omhoog en kan het loof van de uitgebloeide voorjaarsbollen rustig afsterven. We zien dan groenlingen de zaden van de paardenbloem eten, oranjetipjes op de pinksterbloem, en verschillende dagvlinders op de margrieten. Half juni maaien we een deel van het hoog geworden gras en halen het maaisel gelijk weg. Dit jaar gaan we hooiruiters proberen te maken. Een ouderwets systeem waar insecten en muizen ( voer voor de torenvalk) hun huis in maken. In augustus wordt het overige hoge gras op dezelfde manier gemaaid en afgevoerd. Eind oktober maaien we een laatste keer en dan gaat de maaier weer de berging in. 

Het resultaat van deze manier van maaien is een kleurig bloeiend veld, dat gonst van het leven. En voor ons betekent het veel minder werk en meer genieten. Ik zeg: een winwin-situatie! 

Tip: doe je mee? Meld je dan aan op www.maaimeinietnederland.nl